Buffé till studenten

Nu är det studenttider och jag tänkte tipsa om hur du enkelt kan göra en buffé hemma i ditt eget kök med enkla råvaror och i god tid innan studentdagen.
Jag har tyvärr inte bilder på resultatet men gott blir det!
Nästa vecka kommer tips på enklare studenttårta att göra själv och även enklare sommardesserter för den som vill skippa tårtan helt.

Grekiska minipajer 10st
Pajdeg:
125g smör
5dl vetemjöl
1 ½ dl kesella

Fyllning:
300g fetaost
25 – 30 svarta oliver
Cocktail tomater
Oregano
3 ägg
2 ½ dl kaffegrädde
Salt och peppar

Gör så här:
1. Blanda ihop degen, gärna i en matberedare, låt stå svalt i ca 30 min.
2. Dela fetaosten i bitar, dela tomaterna och häll av spadet från oliverna.
3. Dela degen i 10 lika stora bitar. Kavla eller tryck ut i former. (Du kan också göra en stor, form 24cm)
4. Fördela fyllningen i pajskalen.
5. Vispa ihop kaffegrädde, ägg och salt och peppar. Häll i pajskalen och avsluta med oregano. Grädda i ugnen i 200 grader i ca 20 min. tills pajerna fått vacker färg och fyllningen stelnat.6. Låt stå svalt och värm ett par minuter i ugnen innan servering.

 

Västerbottenpaj 8-10portioner
Ugn 200 grader
Pajdeg:
100g smör
100g vetemjöl
2msk kallt vatten

Fyllning:
200g riven västerbottenost
2ägg
2dl mjölk eller grädde
Salt & svartpeppar

1. Blanda ihop degen, gärna i en matberedare, låt stå svalt i ca 30 min.
2. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10minuter.
3. Fördela osten i pajskalet
4. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över osten och grädda pajen i mitten av ugnen i 30minuter tills den fått fin färg.

 

Citronmarinerad kycklingfilé 4 portioner
Ugn 150 grader

4 kycklingfiléer
1 msk smör eller margarin
Salt och peppar
1 msk rosmarin
Marinad:
½ citron, skal och saft
2 vitlöksklyftor
1 msk flytande honung

Gör så här:
1. Bryn kycklingen i en stekpanna. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
2. Lägg över i en ugnsfast form och låt steka färdigt i ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera att de är färdiga.
3. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i kycklingen. Låt dem marinerna ett dygn.
4. Skär upp i skivor och servera

 

Marinerad fläskfilé 10 portioner
Ugn 225 grader (går även att grilla)

1 ½ kg fläskfilé
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt och peppar
Smör till stekning
Marinad:
2dl vatten
1dl vitvinsvinäger
1 hackad rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
10 krossade vitpeppar korn

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Putsa filéerna och gnid in dem med örterna och krydda med salt och peppar
3. Bryn köttet i smör runt om. Flytta över till en ugnssäker form. Sätt i ugnen och efterstek i 15 minuter. Låt köttet svalna något.
4. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg i fläskfiléerna och låt marinera i ett dygn.
5. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det. Skär i skivor och servera.

 

Sommarpotatissallad 4portioner
2kg färskpotatis
1 purjolök
Färska örter – oregano, timjan, basilika, persilja (välj dem du gillar bäst)
1dl olivolja
0,5dl rödvinsvinäger (går att ta mindre för mildare smak)
Salt & svartpeppar

Gör så här:
1. Koka potatisen mjuk i rikligt saltat vatten. Låt ånga av och svalna något. Under tiden gör du marinaden.
2. Hacka purjolöken och valda örter. Blanda med olivolja, rödvinsvinäger och kryddor.
3. Dela potatisen i bitar och blanda i marinaden. Färdigt att servera.

Härligt med ett stort fruktfat med säsongens härliga frukter och en stor god sallad på buffébordet piffar alltid upp! Även baguetter med smör är uppskattat.
Se tidigare tips på lemonad som passande välkomst drink eller bål. Passar perfekt en varm härlig sommardag!

 

Annonser

3 reaktioner på ”Buffé till studenten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s