Att temperera choklad

Att temperera choklad är en metod du kan använda när du vill göra dekorationer i choklad. Är väldigt vanligt när man gör chokladpraliner och vill ha ett glansigt och tunt hölje runt din pralin.
Jag har tidigare visat enkla chokladdekorationer (https://sofiabakar.wordpress.com/2016/05/26/chokladdekorationer/) men med denna metod kan du göra lite mer avancerade dekorationer.

Att temperera choklad
Allt du behöver är choklad (600g), en gryta för vattenbad och en skål i metall/glas. Hacka chokladen fint eller använd chokladknappar (som är till för att smältas då det finns de som är till för t.ex. american cookies och då inte ska smälta). Du behöver också en termometer.

DSC01661.JPG

Smält 200g (1/3) av din choklad över vattenbadet. När den är helt smält, ta bort från värmen och tillsätt resten av chokladen. Rör försiktigt, för om du rör för häftigt så blir det luftbubblor i. Låt stå och svalna tills det når en temperatur på 28 grader. Rör om då och då men inte för ofta. Sen kan du göra dina dekorationer.

Jag prövade att skriva (enkla ord där bokstäverna går att länka till varandra) och att göra kupor i silikonformar med ätbart glitter. Jag målade med en pensel först i formarna och sedan strök jag ett tunt lager choklad i hela formen och direkt in i frysen. Efter 10 minuter strök jag på ytterligare ett tunt lager och sen fick de stå i frysen tills jag skulle använda dem. Det gick lätt att få ut dem ur formen och ni kan se resultatet i mitt inlägg från igår (https://sofiabakar.wordpress.com/2016/06/15/tartdekorationer/) med tårtdekorationer.
För att kunna göra texten fyllde jag en liten spritspåse och klippte en väldigt liten öppning. Sen övade jag på ett bakplåtspapper. Lyckades i alla fall med en 🙂

DSC01647.JPGrev.JPG

Annonser

7 reaktioner på ”Att temperera choklad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s