Matbröd

Fick för en tid sedan en kommentar på bloggen som frågade efter ett enkelt och gott recept på matbröd. Det här brödet gör vi ungefär varannan vecka här hemma. Funkar utmärkt att frysa och att rosta. Min dotter äter det mer än gärna till frukost eller mellanmål.
Det här blir ett stort bröd som jag brukar skära i 4 mindre limpor.

Du behöver
800g mjöl (jag brukar ta 60g rågmjöl, 60g durumvete och resterande vetemjöl men det går lika bra att bara använda vetemjöl)
500g mjölk
20g jäst
12g salt
20g honung
25g rapsolja
Eventuellt en finriven morot

Gör så här
Blanda mjölk, jäst, salt, honung, rapsolja i en bunke. Riv moroten och häll i. Tillsätt sedan mjölet och knåda degen i 10 minuter. Om du använder en hushållsmaskin – använd lägsta hastigheten.
Låt jäsa i 60 minuter under lock.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Forma den till en limpa (knåda inte) och lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i cirka 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader C. Sätt in plåten längst ned i ugnen. Om mjuk skorpa önskas – sänk genast temperaturen till 175 grader. Om du vill ha en hårdare skorpa, behåll 250 grader tills brödet har fått den färg du önskar och sänk sedan till 175 grader. Låt brödet vara inne totalt 35 minuter. Jag brukar stänga av ugnen de sista 5 minuterna.

Låt limpan svalna på ett galler. Om du önskar hård, knaprig, skorpa – låt vila utan handduk. För ett rostbröd föredrar jag en så mjuk skorpa som möjligt så jag låter brödet svalna med en handduk över sig. Som alltid med bröd är det viktigt att vänta i cirka 45 minuter innan det skärs upp, annars blir det gärna torrt.

IMG_1252rev
Färdigt!

4 reaktioner på ”Matbröd

  1. Pingback: Frukostbagel |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s