Pistagefylld vetelängd

Semestern har börjat här hemma och med en snart 2åring är det inte många lugna stunder men ska försöka hålla bloggen uppdaterad med goda recept. Sen jag skaffade en hushållsmaskin så har vetedeg blivit så mycket lättare att göra.

Idag gjorde jag en klassisk vetedeg med pistagefyllning. Istället för att göra bullar gjorde jag en längd och jag ska visa steg för steg hur man gör.
I efterhand hade jag gjort två längder av min deg då jag tycker den blev lite väl stor när den var färdig.

Klassisk vetedeg
25g jäst
2,5dl mjölk
75g smör/margarin
1 nypa salt
1tsk kardemumma
0,5dl socker
7dl mjöl

Fyllning
50g hackade pistagenötter
50g rumstempererat smör/margarin
0,5dl socker

Ägg och pärlsocker till garnering

Gör så här
Smält smöret och blanda med mjölken och kardemumma.
Smula ned jästen i bunken tillsammans med sockret. Tillsätt mjölkblandningen när den blivit fingervarm (37 grader). Tillsätt salt och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt ca 5dl av mjölet och låt maskinen arbeta in det (eller för hand).
Degen ska precis bara släppa kanterna och vid beröring inte fastna mot fingrarna.
Låt jäsa i 60 minuter under bakduk.
Fyllningen – mixa eller hacka pistagenötterna fint och blanda med socker och smör.
Kavla ut degen till en rektangel på bakplåtspapper och sprid ut nötblandningen i mitten. Gör diagonala remsor i degen med en kniv och vik dem över fyllningen för att göra en fläta (se bildserie nedan)

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla längden med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
DSC01818rev.JPG

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter för en stor 8-10 minuter för två små.

DSC01819rev

Färdigt – denna ska med ut i båten till eftermiddagsfikat!

Annonser

5 reaktioner på ”Pistagefylld vetelängd

  1. Pingback: Nutellaknutar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s