Kräftskivan

Hej på er! Snart ska vi ha kräftskiva med vänner och familj och jag har ett par recept som jag i princip alltid har med på vår kräftskiva.
Idag kommer två recept som jag tycker är ett måste på bordet innan kräftorna och imorgon kommer förslag på godsaker att bjuda på efter kräftorna.
Jag tycker det är så himla gott med hemmagjorda baguetter och jag tänkte dela med mig av det receptet vi brukar göra. Det kommer från Leila Lindholms bok – A piece of cake.

Hemmagjorda baguetter 2st
Deg 1
2,5g jäst
1,5dl kallt vatten
2,5dl vetemjöl special
Gör så här
Smula ned jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, rör tills degen är slät. Den kommer att vara lös.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa minst 4timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Deg 2
7,5g jäst
1,5dl kallt vatten
0,5msk salt
0,5msk strösocker
3,5-4dl vetemjöl special
Gör så här
Smula ned jästen i en bunke tillsammans med vattnet och rör om.
Tillsätt deg 1, salt, strösocker och vetemjöl tills degen håller ihop. Arbeta degen i maskin på låghastighet i cirka 15minuter.
Låt jäsa under bakduk i 90minuter.
Ta ut degen på ett mjölat bakbord, dela degen i 2 delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till  en rektangel.
Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa  till ändarna.
Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt). Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.

DSC04605rev.JPG
Färdig jästa och redo för ugnen

Sätt ugnen på 240grader. Pensla baguetterna med vatten (för att få en krispig yta) och strö över flingsalt och/eller frön. Att göra snitt är valbart, men gör dem i så fall med en vass kniv på diagonalen.
Ställ genast in plåten i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 200grader.
Grädda i cirka 30minuter och låt sedan svalna på galler utan bakduk.

SONY DSC
Färdigt!

 

2 reaktioner på ”Kräftskivan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s