Olivias födelsedagstårta

DSC02158rev.JPG

Förra veckan fyllde min Olivia 2år och jag tänkte visa tårtan jag gjorde till henne.
Det blev en höstinspirerad mumintårta och den såg ut så här

DSC02156rev.JPG
Jag gjorde alla delar själv och tänkte berätta hur jag gjorde den och vilka steg det krävdes.
Jag tänkte även visa er hur jag gjorde figurerna uppe på tårtan men först själva tårtan. För att enklare se alla steg så gjorde jag en tidslinje.

Tidslinje för tårtan
Tårtbotten – Onsdag
Fyllning – Torsdag
Täcka med marsipan – Fredag
Dekorera – Lördag
Ätas – Lördag

Jag gjorde 2 tårtbottnar i två olika färger och receptet jag använde är från Leila Lindholm. Jag gjorde en botten i taget, då jag bara har en 24cm form med löstagbar kant, så jag gjorde receptet två gånger.

Tårtbotten 24cm
4 ägg
1,5dl strösocker
1,5dl mjöl
1tsk vaniljsocker
Smält smör och ströbröd till formen.
Gelfärg i valfri färg (Jag använde rosa och lila då det är Olivias favoritfärger just nu)

Gör så här
Vispa äggen och strösockret ljust och luftigt.
Täck botten på formen med bakplåtspapper och smöra och bröa formen.
Blanda ned färgen i äggsmeten och låt den vispas ut tills smeten är jämnt färgad.
Sikta samman mjöl och vaniljsocker och vänd ned i smeten. Blanda försiktigt och se till att mjölet inte ligger i några fickor i smeten.
Häll upp i formen och sprid ut jämnt formen.
Grädda i mitten av ugnen, 200grader, i 20minuter.
Upprepa för att göra två bottnar i olika färg.

Låt svalna helt i formen och slå sedan in i plast och förvara i kylen till dagen efter.

Ta fram de kylda bottnarna. Börja med att skära av toppen för att få fram färgen. Lägg en mall uppe på (jag har så kallade tårtunderlägg i kartong som jag använde som mall) bottnen och skär runt för att få bort det bruna på sidorna. Dela sedan botten i två lika stora delar och så jämnt som möjligt.

Fyllningen gjorde jag inte från grunden utan använde snabb vaniljsås som jag gjorde vaniljkräm av. Jag använde 1,5 påse med pulver tillsammans med 1dl mjölk och 0,5dl vispgrädde. Följ anvisningarna på paketet men minska andelen vätska för att få en kräm istället för sås.
Vispa sedan vispgrädde, ca 2dl, tills vispen börjar lämna mönster i grädden. Vänd då ned vaniljkrämen och vispa samman ordentligt.
Sen använde jag färdig köpt hallonsylt och tillsammans med vaniljgrädden blir det en klassisk Prinsesstårtfyllning.

Lägg en botten (jag började med en lila) på tårtfatet och sprid ut ca 3msk hallonsylt.
– Det får inte vara för tjocka lager med fyllning för då kommer tårtan bli för mjuk och säcka ihop av tyngden.
Lägg på en till botten men nu av den andra färgen och täck med vaniljgrädden. Sedan nästa botten med hallonsylt på och avsluta med den sista bottnen.
Täck sedan alla kanter och toppen av tårtan med resten av vaniljgrädden i ett tunt lager men man ska inte kunna se färgen från bottnarna igenom.
– Tänk på att få det så jämnt som möjligt!
Täck över om du har något i kylskåpet som tårtan kan ta smak av annars kan du sätta in den som den är till dagen efter.

Att täcka tårtan är det steg som jag personligen tycker är svårast. På grund av att jag valde att göra fyra lager så går det inte att köpa ett färdigt marsipanlock i butik utan jag gjorde mitt eget. En fördel med att göra ett eget är att man själv kan välja färgen.
Jag köpte 500g marsipan som jag arbetade mjuk genom att knåda den på bänken.
– Om marsipanen är torr tillsätt lite lite vatten, ca 0,5tsk i taget, och arbeta in ordentligt.
Välj färg, jag valde mörk rosa, och arbeta in den jämnt i hela marsipandegen.
Mät tårtans kanter och diameter för att få ut hur stort lock du behöver kavla ut.
– Tänk på att ta några extra centimeter då det är lättare att skära bort än att lägga till.

Sikta maizena på bänken och börja med att trycka ut marsipanen platt. Flytta runt den efter varje kavling så är du säker på att den inte sitter fast i bänken.
När du har nått önskad storlek, rulla försiktigt upp all marsipan på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan.

Arbeta med mjuka lätta rörelser för att få marsipanen jämnt över tårtan och dra försiktigt på sidorna för att få bort eventuella väck. Skär bort överflödig marsipan lite i taget för att minska risken för sprickor.
– Skulle marsipanen spricka, använd äggvita och en pensel för att klistra ihop den igen.

Ställ in i kylen och låt stå till dagen efter då vi ska dekorera den.

Annonser

5 reaktioner på ”Olivias födelsedagstårta

  1. Pingback: Operatårta |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s