Hemmagjorda marshmallows

Lovade ju ett recept på hemmagjorda marshmallows och här kommer det men först några saker att tänka på när man gör marshmallows:

  • Tålamod – det tar tid innan sockerblandningen når rätt temperatur
  • Termometer som klarar höga temperaturer
  • Smörj formen noga med smaklös olja och täck med siktat florsocker annars lossnar den inte
  • Olja t.ex. slickepotten för att smeten inte ska fastna
  • Akta fingrarna då smeten blir väldigt varm
  • Rekommenderar en maskin för vispningen då det tar mellan 5-10 minuter men går så klart även med en vanlig elvisp

Så nu till själva receptet!

Marshmallows
2msk gelatinpulver
225g kallt vatten (delat i två)
405g strösocker
1krm salt
2tsk vaniljextrakt
66g florsocker
1msk smaklös olja

Gör så här
Lägg gelatinpulvret i en skål och häll på hälften av det kalla vattnet. Rör om och låt stå 10 minuter.

Häll resten av vattnet i en kastrull tillsammans med allt strösocker. Sätt på mellanhög värme och rör tills sockret har löst sig.
Blanda sedan ned gelatinet och rör till även det löst sig. Sen får vi inte röra mer!
Höj temperaturen lite så blandningen börjar bubbla men akta så det inte kokar över.Sätt dit termometern och låt koka svagt. Den ska nå ända upp till 115grader och det tar tid. För mig tog det 20 minuter.

dsc02232rev
Så här såg min blandning ut.

När temperaturen är uppnådd, stäng av plattan och häll försiktigt över blandningen i en skål.
Tillsätt salt och vaniljextrakt.
Börja vispa på mellanhög hastighet i cirka 2 minuter. Öka sedan till max hastighet och vispa i cirka 5-10 minuter. Smeten ska bli vit och bli minst dubbel i storlek innan de är klara.

Medan den vispas förbered din form genom att klä in den i bakplåtspapper, pensla med en smaklös olja (raps eller majs) och sikta över ett tjockt lager med florsocker.

När smeten är klar, olja en slickepott med samma olja som tidigare så fastnar inte smeten, och tryck ut den i din form.
Sikta mer florsocker uppe på och tryck ut med fingrarna till ett jämnt lager.

dsc02233rev
Låt vila i rumstemperatur

Låt stå i rumstemperatur i cirka 3h och olja in kniven innan bitarna skärs ut.
Det går också bra att stansa ut formen men pensla olja på dem först.

dsc02234rev
Färdiga!

Håller 6 veckor i en lufttät behållare 🙂
Jag ska använda mina i min rockyroad jag alltid gör till advent och jul.

Annonser

En reaktion på ”Hemmagjorda marshmallows

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s