Macarons med julsmak

Detta recept är nytt för i år och jag gjorde 2 olika varianter av en och samma smet.
Detta är ett bakverk som jag 50% av gångerna är överlycklig över att ha lyckats med och 50% av gångerna går det åt skogen.
Det finns några saker som är viktiga att tänka på:
– Låt äggvitorna stå framme så de är rumstempererade innan vispning
– Häll lite ättika eller vinäger på ett papper och tvätta skål och visp
– Köp färdigt mandelmjöl (sparar mycket tid!)
Denna gång gjorde jag två smaksättningar – en smaksatt fyllning och ett smaksatt skal.

DSC02250rev.JPG
Kanelmacarons med nutellafyllning

Grundrecept
100g äggvita
25g strösocker
125g mandelmjöl
225g florsocker
Ev. smaksättning
Kanel ca. 1 tsk

Gör så här
Sikta mandelmjölet genom en finmaskig sil och gör sedan detsamma med florsockret. Blanda väl och ställ åt sidan.
Börja vispa äggvitorna på medelhög hastighet. När de börjar vitna och skumma tillsätt sockret lite i taget.
Låt sedan vispa på hög hastighet till en maräng.
– Här man man även tillsätta färg om man vill.
Vänd ned maräng i mandelblandningen och vänd försiktigt runt allt tills det är en glansig smet. Den ska rinna långsamt av skeden eller slickepotten.
Ställ sedan åt sidan i 5-10 minuter.
Förbered två plåtar med bakplåtspapper och en spritspåse med rund öppen tyll.
Fyll påsen genom lägga den i ett stort glas och dra påsen ned över glasets kanter.
Spritsa kakorna stora som en 5-krona.
– Nu är det dags för kanelsmaken
Sikta kanel över kakorna och låt dem sedan vila i minst 30minuter men gärna 1h.
När de sedan bakas så kommer kanelen att bakas in i kakorna.
Hälften av skalen lät jag vara som de var.

Grädda i mitten av ugnen, 150grader, i 12-14minuter.
Låt dem svalna på plåten och om de skulle vara svårt att få loss dem från bakplåtspappret kan du ställa hela pappret i frysen ett par minuter och sen lossnar dem jätte lätt.
Jag fyllde mina med färdig nutella, då jag tycker det fungerar bra med kanel.

De skal som bakades utan kanel fyllde jag med smörkräm som jag smaksatte med pepparmintsolja. Det fungerar också att ha i fin mald eller krossad polkagris för lite extra färg i smörkrämen.
Hur du gör smörkräm hittar du här.

Annonser

2 reaktioner på ”Macarons med julsmak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s