Spegeltårta – uppdatering

Då jag fått ett par frågor om receptet och tekniken så har jag uppdaterat receptet och hoppas att det blir lättare att följa nu.
Snart kommer en uppdaterad vår-version av denna teknik på bloggen 🙂

Nu är mina tårtor klara och jag har använt en ny teknik som heter ”Mirror glaze” som skapar en så kallad spegeltårta. Otroligt snygg effekt!

Choklad är grunden och metoden i sig är ganska enkel men görs i flera steg. Går lätt att variera och ändra då den färdiga produkten går att färga.
– Glukossirap finns i väl sorterade matbutiker i bakningshyllan. Den går inte att ersätta med annan sirap.
För att kunna använda denna metod måste man ha en tårta som är täckt i smörkräm och väl kyld innan chokladblandningen hälls över hela tårtan.

Detta recept är egentligen i måttet ”cups”. Jag har omvandlat dem till vanliga dl eller msk men måtten blir ibland svåra att mäta upp.
Jag använde mig av en tillbringare från IKEA som har både Deciliter och Cups som måttenhet men för dig som inte har en sådan tänkte jag visa hur man kan mäta med vanliga mått.

1cup = 2,4dl = 240ml = 2dl + 8tsk
0,5cup = 1,1dl = 110ml = 1dl + 2tsk

Om något är svårt att förstå med receptet eller metoden, tveka inte att kommentera eller maila 🙂

Mirror glaze – spegel glasyr
225g hackad vit choklad
2,4dl strösocker (1cup)
1,1dl vatten (0,5cup)
1,1dl glukossirap (0,5cup)
5tsk gelatinpulver
4msk kallt vatten (0,25cup)
1,1dl kondenserad mjölk (0,5cup)

Gelfärg (går inte att färga med karamellfärg)

Gör så här
Börja med att väga upp och hacka den vita chokladen.
Lägg chokladen i en stor värmesäker skål.
Mät upp gelatinet i en liten skål och rör ut tillsammans med det kalla vattnet (4msk) och ställ åt sidan.
Mät upp strösocker, vatten (1,1dl) och glukossirap i en kastrull. Ställ på spisen på låg till mellan värme tills sockret är upplöst. Använd en termometer och ta bort grytan från värmen när den visar 104grader.
Vispa ut det nu stelnande gelatinet i sockerblandningen och rör till en jämn blandning. Tillsätt sedan den kondenserade mjölken och rör igen.
Blandningen ska fortfarande vara varm när den hälls över den hackade chokladen.
Låt sedan stå ett par minuter.

Ta en stavmixer och mixa försiktigt chokladblandningen slät.
Sila för att få bort eventuella bitar och luftbubblor.

Färga hela blandningen eller dela upp den i mindre delar innan den hälls över tårtan.
– Lättast är att använda en mörk färg som grund och sedan blanda in ljusare och/eller mörkare färger för att skapa mönster.
Låt blandningen stå i rumstemperatur tills den når 32-34grader, då är den redo att hällas över den kylda tårtan.

Se till att tårtan är riktigt kall och placera den på en burk eller ett glas över en plåt försedd med bakplåtspapper.
Börja med att hälla blandningen i mitten av tårtan och häll sedan ut med kanterna så att hela tårtan blir täckt. Låt stå minst 20minuter, ta sedan en spatel eller kniv och dra försiktigt längst nedre kanten på tårtan för att ta bort överflödig glaze, sen är den redo att flyttas.

Jag färgade min blandning lilla, vit och grå för att få ett mönster på mina tårtor. Den ena fick ätbart glitter på toppen för att få ett lyster medan den andra fick mer vita detaljer istället.

De är väldigt känsliga och chokladblandningen blir väldigt seg när den stelnat och fastnar lätt på fingrarna.

DSC01872rev
Ätbart glitter på toppen
DSC01874rev
Vita detaljer på toppen
Annonser

7 reaktioner på ”Spegeltårta – uppdatering

  1. Hej!
    Tänkte göra denna glazen över mina två mousse-tårtor i helgen! De ska tina sakta i kylen i ca ett dygn, så tänker at jag ska ta upp dem från frysen och ställa dem i kylen på lördagkväll, hälla över glazen på söndag förmiddag och sedan servera dem på söndag eftermiddag…
    Eftersom du skrev att man skulle ha smörkräm undrar jag om du tor du det fungerar på mousse-tårtor? Tårtan består av kladdkaksbotten och sedan ett lager med fruktmousse och sedan vitchokladmousse…

    Gillad av 1 person

    1. Hej!
      Kul att du ska pröva experter! 👍🏽
      Jag tror det bästa vore att hälla glazen över tårtorna när de fortfarande är frysta och sen låta dem tina i kylen. Glazen borde bli jämn och fin på den frysta ytan och mousse blir inte fuktig så borde fungera perfekt! 😊 Lycka till!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s