Operatårta

I helgen var vi i Stockholm och firade svärfar som fyllde 65år och självklart kräver en födelsedag tårta!
Så han fick bestämma tårta och det blev en Operatårta.

IMG_2241rev

Till en Operatårta behövs:

  • Vaniljtårtbotten
  • Drottningsylt (3msk)
  • Vaniljgrädde (1dl vaniljkräm + 2dl vispad grädde)
  • Vispgrädde (3dl vispad grädde)
  • Rosa marsipan lock (Färdigt eller 200g marsipan + rosa gelfärg)

Den är alltså väldigt lik en prinsesstårta förutom färg på marsipanen och annan sylt.

För receptet på min tårtbotten, klicka här.

Börja med att göra tårtbottnen enligt receptet ovan. Låt svalna helt och kyl den gärna i kylskåp ett par timmar innan den ska delas i lager då den blir lättare att skära då.

Gör under tiden vaniljkräm. Jag använde färdig marsansås denna gång men vill du göra en från grunden har jag ett recept här.
Använd lika mycket mjölk som pulver för att få en kräm istället för sås. Låt stå i kylskåp tills den stelnat
Vispa grädden och vänd ned vaniljkrämen.

Dela bottnen i 3 lika stora lager och inventera tårtbottnen så att översta lagret hamnar underst. Detta för att få en så jämn tårta som möjligt.
På första lagret, stryk ungefär 3msk drottningsylt över hela i ett jämn laget och placera sedan lager nr2. ovanpå.
Stryk på ett jämnt lager av vaniljgrädden och avsluta med översta lagret.
Låt stå i kylskåp över natten eller längre för att bli riktigt saftig.

Dagen för servering – vispa grädden och täck hela tårtan.
– Vid användning av ett färdigt marsipanlock. Rulla ut locket och täck tårtan. Stryk försiktigt med händerna för att forma locket över tårtan och skär bort överflödig marsipan om det behövs.

Jag gjorde mitt eget lock. Arbeta marsipanen mjuk och smidig innan färgen tillsätts.
– Använd handskar och en guide för att färga marsipan finns här.
Arbeta in färgen ordentligt och om marsipanen skulle börja fastna mot bänken, sprid ut ett lager majsstärkelse. När marsipanen är jämnt färgad, sprid ut majsstärkelse över hela bänkytan och kavla ut marsipanen tills den är stor nog att täcka tårtan. Den får inte vara för tjock eller för tunn men cirka 0,5cm är bra.
– Jag mätte min tårta och mätte noggrant locket innan jag täckte tårtan.
Rulla upp locket på kaveln och täck tårtan. Arbeta fast locket med händerna och stryk den försiktigt på marsipanen tills hela tårtan är täckt. Med eventuella veck, lyft försiktigt marsipanlocket och stryk ut vecken med händerna. Skär bort överflödig marsipan.

Jag gjorde en ros uppe på tårtan och steg för steg hur man gör en ros i marsipan finns här.

Färdig att serveras och så här såg en bit ut inuti:

IMG_2243rev

Annonser

2 reaktioner på ”Operatårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s