Nya Spegeltårtor

Det har blivit en liten paus här på bloggen då vi befinner oss i Sverige och åker runt en hel del för att träffa familj och vänner under tiden vi är här.

Men som jag tidigare utlovat så kommer här nya Spegeltårtor eller ”mirror glaze” som det heter på engelska.
Denna gång gjorde jag mini-versioner för att kunna visa mer färg-variation för er.
De består av två chokladbottnar som är fyllda med sylt mellan och sedan täckta med chokladmousse som fått stelna i frysen.

För att få en bra form på tårtorna så använde jag en silikonform som ser ut som denna nedan:

bild 3

Det tar 2 dagar att göra dessa tårtor då moussen måste stelna ordentligt och lättast är att låta dem stelna över natten.
Receptet jag använde till bottnarna finns här.

Låt bottnarna svalna helt och gärna i kylen en stund. Välj något att stansa med som är lika stort som silikonformarnas diameter. Stansa ut två bottnar per silikonform till tårtorna.
Lägg en av bottnarna i silikonformen och täck med ett tunt lager sylt, jag använde hallonsylt, och lägg sedan på den andra bottnen och tryck ihop. Ställ plant i frysen och låt stelna minst 2h.

Jag gjorde en vit chokladmousse enligt följande recept:

Vit chokladmousse
350g vit choklad
1,5dl vispgrädde
1dl vispgrädde

Gör så här
Smält chokladen tillsammans med grädden över ett vattenbad.
När chokladen är helt smält, låt svalna i rumstemperatur tills smeten stelnat.
Vispa 1dl vispgrädde tills vispen börjar lämna spår i grädden.
Vispa choklad- och gräddblandningen luftig – tar cirka 5 minuter. Vänd sedan ned den lättvispade grädden och moussen är klar.

Ta ut silikonformen ur frysen och ”ploppa” ur alla bottnarna – om det behövs, diska ur silikonformen innan nästa steg.
Lägg en matsked mousse i botten och lägg tillbaka den frysta tårtbottnen och fyll på med mousse uppe på. Ta bort all överflödig mousse från formen.
Låt stå plant i frysen över natten.

Spegelglasyren finns recept på här och räcker till att täcka och dekorera 6st mini-tårtor.
– Jag valde att färga mina i färger som för mig är  vår/sommar – gul, ljusblå, ljusgrön, ljusrosa och sedan lite vit som dekorering.
Det går inte att färga smeten med karamellfärg utan gelfärg som gäller.
Rekommenderar att färga all glasyr vit först för att få en starkare färg när den slutgiltiga färgen tillsätts då glasyren har en lätt gulaktig färg först.
Välj 1 eller 2 färger som ska fungera som grund och täcka hela tårtorna och sedan en eller några färger som dekorering.
– Jag valde lite för många färger att jobba med samtidigt så de hann stelna lite. Om det skulle hända, värm dem försiktigt i mikrovågsugn, 10 sekunder i taget. De får inte vara för varma när de hälls över tårtorna för då smälter chokladmoussen.

Ta ut tårtorna ur frysen och ställ uppe på ett glas som står i en form, för att kunna samla upp den överblivna glasyren.
Sedan är det bara att hälla över glasyren och dekorera efter tycke och smak.

bild 1
Gul grundfärg med inslag av rosa och vitt. En ljusblå grund med ljusgrönt mönster. 

Som ni kan se så blev mina bilder inte så bra men denna glasyr är så klibbig och fastnar lätt på verktyg och fingrar men om man låter tårtorna stelna lite längre tid i rumstemperatur innan förflyttning så klarar de sig bättre.

bild 2
3 andra variationer på hur du kan dekorera dem. 

Förvara i kylen fram till servering!

Annonser

En reaktion på ”Nya Spegeltårtor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s