Olivias 3års tårta

Det här inlägget blir mer tårta och som ni vet blir alltid mina inlägg om tårta långa för att jag så gärna vill beskriva för er på bästa sätt hur ni kan göra dem själva hemma.
Jag har ju ingen utbildning inom bakning utan är helt självlärd och lär mig fortfarande nya saker genom att kolla på videor med bakning, läsa recept och test-baka en massa för att få ett bra resultat att dela med mig av till er.

Olivia älskar djur och jag hade sett en bild på en trästubbe med en kanin och bestämde mig för att göra en sådan. Jag la till en räv och ett rådjur tillsammans med hennes namn på stubben och dekorerade den med färgglada blommor och fjärilar.
Hennes favoritsmak är choklad så denna tårta har chokladbottnar med chokladmoussefyllning och färska hallon.

cropped-dsc02927rev.jpg

Att göra figurerna lärde jag mig genom att titta på två videor som jag länkar till här: Räven och Rådjuret.
Jag tittade flera gånger och hade även videon uppe under tiden jag skapade mina djur.
Kaninen hade jag ingen video till utan den skapade jag bara efter mitt eget huvud.
Blommorna och fjärilarna är färdiga stansar som jag tryckt ut från sockermassa.
Till Olivias namn använde jag en rund stans och tryckte ut sex cirklar som jag sedan med en svart penna med ätbart bläck skrev hennes namn på.

Jag tänkte, återigen, bryta ned denna tårta i steg för att lättare kunna visa den plan jag följde.

Min steg för steg plan

  1. Färga vit sockermassa (eller köp färdig) till dekorationerna.
  2. Gör dekorationerna och låt dem torka.
  3. Gör tårtbottnarna och fyllningen.
  4. Fyll tårtan
  5. Täck tårtan med färgad marsipan och skapa mönstret för att efterlikna en stubbe.
  6. Fäst alla djuren på plats och namnet

 

Dekorationerna

– Det kan verka lustigt att börja med dekorationerna men då de väldigt sällan ska ätas så gör det inget att de torkar och de är oftast dem som tar mest tid att göra.

Jag började med att färga min vita sockermassa i dem färger jag behövde och ungefär hur mycket jag trodde det skulle gå åt av varje.
Sen följde jag videorna ovan för att skapa djuren.
Jag använde färdiga stansar till blommor och fjärilar och lät allt torka på plastfolie.

Chokladtårtbottnar
Ger 3st 12cm eller 1st 24cm

3 ägg
270g strösocker
1tsk vaniljextrakt
125g osaltat smör
100g (1dl) mjölk
180g vetemjöl
20g kakao
2tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här
Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mjölken i smöret och ställ åt sidan.
Blanda alla torra ingredienser och ställ åt sidan.
Vispa ägg, strösocker och vaniljextrakt ljust och luftigt med elvisp.
Tillsätt smörblandningen och blanda försiktigt samman.
Avsluta med att sikta ned de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman.
Dela smeten i tre lika delar och höll över i smörade formar med bakplåtspapper i botten.
Grädda i mitten av ugnen, 175grader, i 20-25 minuter.
Testa med en sticka, de ska inte vara kladdiga. Låt svalna i formarna.
För vanlig sockerkaksbotten finns receptet här.

Chokladmousse fyllning
325g mjölkchoklad
1,5dl vispgrädde
1dl vispad vispgrädde

Gör så här
Hacka chokladen i små bitar och blanda med 1,5dl vispgrädde.
Ställ i mikrovågsugnen 30sekunder och rör sedan om. Fortsätt med 30sekunder i taget i mikron och rör varje gång emellan tills chokladen är helt smält.
Höll över i en skål och låt svalna i rumstemperatur i minst ett par timmar. Täck med plastfolie som nuddar ytan så det inte bildas en hård skorpa på ytan.
Vispa sedan med elvisp i ungefär 5 minuter för att få en fluffig chokladmousse – om den verkar lite för fast tillsätt lite vispad vispgrädde och vänd samman för en luftigare mousse.

Sätta ihop tårtan
– Jag använde sockerlag för att hålla mina bottnar saftiga då det gick ett par dagar innan vi åt tårtan och de lätt torkar ut. Receptet på sockerlag finn här.

Jämna till bottnarna och sprid ut sockerlag över dem och låt det sjunka in ordentligt.
Lägg första bottnen på en tallrik eller tårtplatta och täck med ett jämnt lager chokladmousse. Lägg sedan bitar av färska hallon uppe på moussen och avsluta med en tårtbotten till. Fortsätt tills likadant tills alla tre bottnar är på plats.
– För extra stabilitet tryckte jag ned 4 tjocka sugrör i tårtan för att hålla den rakt och stabil.
Täck toppen och utsidan av tårtan med ett tunt lager chokladmoussen och ställ tårtan i kylen.

Täcka tårtan

– Jag använde 500g mörkbrun marsipan och 200g ljusbrun marsipan som jag färgat själv.
Mät tårtans omkrets och höjd för att kavla ut den mörkbruna marsipanen till rätt storlek och ungefär 0,5cm i tjocklek.
Det kommer bli en lång rektangulär bit (min var 50cm lång och 20cm bred).
Skär med hjälp av en linjal en rak linje som blir marsipanens ände mot tårtans botten.
Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla ut marsipanen runt hela tårtan.
Fäst med hjälp av händerna och skär sedan bort överflödig marsipan vid skarven på sidan och på toppen.
Kavla ut den ljusbruna marsipanen till ungefär 0,5cm tjocklek och skär ut en cirkel lika stor som tårtans topp.
Lägg på plats och fäst med hjälp av fingrarna ihop de båda marsipanstyckena.

Dekorera

– Jag använde dekorationsverktyg som jag har men det går lika bra att använda baksidan på en kniv så länge man skårar försiktigt och inte går igenom hela vägen in till tårtan. Jag tog upp en bild på en riktig stubbe och försökte efterlikna mönstret.
Dags att få tårtan att se ut som en stubbe genom att försiktigt göra flera streck i olika riktningar på sidorna och sedan skapa årsringarna på ovansidan.

Blanda sedan lite brun gelfärg med citronsaft och måla hela tårtan för att göra den mer levande.
Låt torka 1h ungefär.

Med hjälp av en sked, gör ett litet hål på framsidan av stubben för kaninen att sticka ut ur.
Fäst djuren, blommorna, fjärilar och övriga dekorationer med hjälp av lite lite vatten på en pensel.

För fler tårtor kolla följande:
Unicorn tårta
Spegeltårta
Nya spegeltårtor
Operatårta
Tårta steg för steg
Olivias födelsedagstårta
Ombrétårta
Mini-prinsesstårta
Födelsedagstårta

Annonser

2 reaktioner på ”Olivias 3års tårta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s