Svamp bourguignon

Bourguignon är ett enkelt och mustigt recept som vanligtvis görs på fransyska eller innanlår och rött vin som får koka länge. Men i receptet som jag tänkte dela med mig av idag har vi ersatt köttet med svamp vilket var minst lika gott (om inte godare) och gjorde att middagen gick väldigt fort att fixa.

DSC03194rev

Svamp bourguignon
4-6 portioner

12st små schalottenlökar
100g små champinjoner
100g små skogschampinjoner
100g annan blandad svamp (jag valde lite olika svampar som fanns i min lokala matbutik)
2st morötter
2st vitlöksklyftor
2st kvistar timjan
2st lagerblad
500ml rött vin
1msk tomatpuré

Smör, salt och svartpeppar

Gör så här
Börja med att koka upp vatten och lägg schalottenlöken i – den blir mycket lättare att skala om den får ligga i blöt en stund.
Rensa all svampen och dela de största på hälften eller på fyra.
Skala morötterna och gör cirka 0,5cm tjocka halvmånar.
Skala schalottenlöken och dela stora på hälften eller mindre.
Skala vitlöken och riv.

Börja med att steka svampen i omgångar i smör i en gryta. De ska få färg men inte bli klara. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Klicka i en bit smör och stek morötterna och schalottenlökarna i ungefär 5minuter.
Tillsätt den rivna vitlöken och stek 1 minut till.
Rör om och häll över vinet tillsammans med timjankvistar och lagerblad. Rör även ned tomatpurén.
Låt koka i cirka 25minuter på låg värme och rör om då och då.
Tillsätt all svampen och låt koka med i 10minuter.
Ta ur timjankvistarna och lagerbladen. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Servera i en djup skål med ett lent potatismos eller potatispuré.

En reaktion på ”Svamp bourguignon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s