Choklad- och kaffebakelse

Dag 3 på tema-veckan och idag bjud det på en vacker bakelse som man kan göra flera stycken av samtidigt.

Jag använde en silikonform med plats för 6 små bakelser. Jag har köpt min form på nätet och de finns i flera olika storlekar.
Bakelsen består av 3 komponenter: kaffe-gel, chokladmousse och en choklad glasyr.

Chokladmousse
100g mörk choklad
0,5dl grädde
1,5dl grädde

Gör så här
Hacka chokladen och häll 0,5dl grädde över. Ställ i mikron, högsta effekt, i 30sekunder. Rör tills all chokladen är smält och smeten är blank. Lägg plast över, så att plasten ligger uppe på chokladen för att förhindra att en yta bildas, ställ i kylen tills helt sval.
Vispa resterande grädden fast och fluffig. Tillsätt den kylda chokladen till grädden och vänd försiktigt samman till en chokladmousse.
Låt stå svalt tills kaffe-gelen är klar.

Kaffe-gel
0,75dl starkt kaffe
1tsk gelatinpulver
0,5msk kallt vatten

Gör så här
Blanda gelatinpulver med det kalla vattnet och låt stå i 5 minuter.
Blanda ned det nu fasta gelatinet i det varma kaffet och rör till en jämn blandning.
Låt stå tills blandningen är rumstempererad.

Sätta ihop bakelse
Lägg cirka 1msk chokladmousse i varje form och sprid ut jämnt i hela formen.
Lägg sedan 1tsk av kaffe-gelen i varje form och täck sedan med mer chokladmousse.
Använd en spatel eller slickepott för att skrapa bort överflödig chokladmousse.
Låt stå i kylen 1timme och sätt sedan plastfolie över och låt stå över natten.

Choklad glasyr till 6 bakelser
50g vit choklad
35g kondenserad mjölk
25ml (5tsk) vatten
50g glukos sirap
50g strösocker
1tsk gelatin i 30ml (2msk) vatten
Vit gel-färg

Gör så här
Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med den kondenserade mjölken.
Lägg gelatinet i vatten och låt stå 5 minuter.
Värm vatten, socker och glukos till 103grader.
Lägg gelatinet med chokladblandningen och häll över sockerblandningen.
Låt stå ett par minuter.
Tillsätt några droppar vit färg och mixa sedan med en stavmixer.
Sila sedan genom en finmaskig sil ner i en tillbringare.
Låt stå tills glasyren når 35grader.
Ta en del åt sidan om du vill färga (cirka 2msk gick åt för mig)

Ta fram de frusna bakelserna och placera uppe på ett glas med en plåt under för att fånga upp överflödig glasyr. Häll glasyren över och låt stå ett par minuter i rumstemperatur innan de ställs på ett fat i kylen.

DSC01889rev.JPG

En reaktion på ”Choklad- och kaffebakelse

Lämna en kommentar